Oproep plaatsen


Bent je opzoek naar een artikelen of persoon van vroeger m.b.t. Korps Gestichtswacht? Dan kun je een oproep hieronder insturen. Wij nemen deze dan in behandeling en zullen bij goedkeuring deze plaatsen onder het kopje “Oproep”. Wil je een reactie op je bericht, plaatst dan ook je contactadres in je oproep.


Commentaren: 18
  • #18

    Henk Wilts (donderdag, 11 januari 2024 11:54)

    Hallo mede oudgedienden.

    Ik heb nog een oude prikklok over, die ik eventueel wel wil ruilen tegen iets gelijkwaardige. Uiteraard wil ik dat dat object ook uit een gevangenis komt. Kom maar met een leuk voorstel.
    Te koop is mijn prikklok echter niet.
    Stuur maar een foto hiervan naar henk_mercedes@hotmail.com of via info@gestichtswacht.nl

    Alvast mijn dank.

  • #17

    Jan Kuiper (zaterdag, 18 november 2023 13:06)

    Hallo,
    Ik ben op de reünie geweest 17 november van korps Gestichtwacht op de deelnemerslijst van de lichting stonden de voornamen geen achternamen (privacy). ik zat in de opleiding 01-02-1978,
    op de deelnemerslijst 4 voornamen van die lichting. o.a., Johannes.
    die heb ik niet kunnen vinden en ben erg nieuwsgierig of dat Johannes Tjepkema was. we reden tijdens de opleiding gezamenlijk met de trein van Leeuwarden naar Assen.
    ik zou graag met hem in contact komen misschien kunnen jullie mij helpen.
    janwkuiper26@gmail.com

  • #16

    Erik Dijkstra (maandag, 28 augustus 2023 12:26)

    Ik ben op zoek naar familieleden van Johannes Theodorus van Diesen. Er liggen nog eigendommen van hem in een Duits oorlogsarchief. Vriendelijke groet, Erik Dijkstra Reacties kun je sturen naar info@gestichtswacht.nl

  • #15

    Art jansen (zondag, 30 juli 2023 20:06)

    Ben op zoek naar info,maar vooral foto,s van vader.
    Genaamd Ot jansen,17-06-1929,geboren nijkerk.
    Werkzaam in veenhuizen in 1955.
    Als bewaker gestichtswacht.

  • #14

    Redactie (dinsdag, 16 mei 2023 14:42)

    Het personeelsblad BALANS ook ontvangen via de e-mail? Stuur dan een verzoek via de e-mail naar info@gestichtswacht.nl Wij zullen dan zorgen dat je verzoek bij het juiste adres komt.

    DJIzien is het relatiemagazine van DJI. Lees het op magazines.dji.nl/djizien

  • #13

    J. van der Stok-Vermaazen (vrijdag, 31 maart 2023 16:40)

    Hallo, ik ben de stamboom van mijn vader aan het uitzoeken en ben op zoek naar informatie over hem en zijn tijd dat hij werkte in Veenhuizen. Zijn naam is Henk (Hendrik) Vermaazen. Ik heb zijn diploma,die hij in 1970 heeft behaald, gevonden. Dus in de jaren 70 en de jaren 80 heeft hij in Veenhuizen gewerkt, later in het huis van bewaring in Assen. Hij heeft er nooit veel over gesproken. Ik kan me nog vaag een verhaal herinneren van een ontsnapping via het dak en dat mijn vader daarbij is geweest. Volgens mij ook op het dak, maar meer weet ik niet. Ik zou hier heel graag meer van te weten komen. Sowieso alle informatie die betrekking hebben op mijn vader zou erg welkom zijn. Ik hoop dat ik reacties ontvang. Dit kan op het volgende adres: johanenjaschenka@gmail.com

  • #12

    Henk (dinsdag, 28 maart 2023 15:17)

    Voor een aanvulling op mijn verzameling, ben ik nu op zoek naar een setje gewa schouderstrepen. De bijbehorende schouderpalletten heb ik wel.
    Tevens heb ik nog een stropdas van PSC DEN Haag. Ruilen zou mooi zijn. Ik zie graag reacties tegemoet... Vr.groet, Henk Wilts henk_mercedes@hotmail.com

  • #11

    Redactie (vrijdag, 11 februari 2022 20:42)

    Gravenaar Jan Bosch exposeert in de bieb 'Mijn leven verwerkt in foto’s'
    17-11-2016 om 06:32 Door Freddy Klooté
    GRAVE - Een heftige gebeurtenis in het leven van Jan Bosch kantelde zijn gezichtsveld. Hij keek de dood van heel dichtbij in de ogen. Verwoestende ogen. Moorddadige ogen. Op het nippertje werd Jan gered. De ogen met de drang te doden zijn hem zijn leven lang bijgebleven. Noodzaakten hem van werk te veranderen. Gelukkig had hij in de fotografie een kunstzinnige uitlaatklep gevonden. “Verwerking” noemt hij de foto’s die hij vanaf 18 november in de Graafse bibliotheek tentoonstelt. Een indrukwekkende serie foto’s die je bijblijven. De geschiedenis van het leven van Jan Bosch.


    Jan is geboren in Arnhem. Hij deed er na de basisschool de lts, afdeling elektrotechniek. Op zijn zestiende ging hij naar de marine in Den Helder: “Join the Navy and see the World”. “Mijn ouders moesten ook tekenen dat ik me voor zes jaar verbond aan de Nederlandse Marine. Ik zag ook daadwerkelijk een groot deel van de wereld. Het was 1968. Ik had mijn Kodak cameraatje toen ook altijd bij me. Je leerde er ook veel. Onderzeebootverkenning met sonar. Onderhoud van die sonar. Het werken in ploegendiensten, wat me later nog goed van pas kwam. Ondertussen had ik in tijden dat ik vrij was, Jeltje leren kennen. Omdat we snel een huis aangeboden kregen, zijn we vlug getrouwd. Twee jaar later zaten mijn zes jaar dienst erop en begon een nieuw leven”.

    Gevangenissen, Huizen van Bewaring
    “Thuis adviseerden mijn ouders me om ambtenaar te worden. “Dan zat ik voor mijn levenlang goed”. Ik werd, na een opleiding in Veenhuizen, gestichtswachter. Ik werkte in diverse Huizen van Bewaring in Amsterdam. Ook op de vrouwenafdeling van de nieuwe Bijlmerbajes. Dat waren pittige tantes, kan ik je verzekeren. Ik heb er negen maanden gewerkt. Vandaar ben ik naar de Raam in Grave gegaan. Een half-open gevangenis, waar in die tijd nogal wat mensen die met teveel drank op gesnapt waren, kortstondig verbleven. Ik ben daar gebleven tot het gesloten werd. Na een werktijd in de open gevangenis de Marsstal is ook die inrichting naar Zeeland verhuisd als onderdeel van de Corridor. En daar gebeurde het incident dat de rest van mijn leven zou bepalen. Een gedetineerde viel me aan, drukte me tegen een muur en kneep mijn keel dicht. Toen voelde ik de dood heel dichtbij. Op het nippertje ben ik eraan ontsnapt. Lichamelijk. Geestelijk is het altijd bij me gebleven. Ik kwam in het hulpcircuit terecht. Eerst bij een traumapsycholoog, die vond dat ik er toch even uit moest. Maar ja, mijn plichtsbesef was groot en ik werkte verder. Daarna ben ik bij de psychologenpraktijk in Grave terechtgekomen. Die heeft me enorm geholpen. Ik nam toen in 2001, na 29 jaar met gedetineerden gewerkt te hebben, de beslissing om daarmee te stoppen. Op de administratie van de P.I. in Grave kon ik weer aan de slag. Dat betekende later wel, dat door die gebeurtenis in de Corridor ik vijf jaar langer moest werken, dan als ik als bewaker was verder gegaan”. Het zit Jan Bosch nog steeds dwars dat hij door die aanranding op zijn leven hij “gestraft”is met nog vijf jaar extra werken.

    Verwerking
    Jan is op twee manieren zijn traumatische ervaring te lijf gegaan. Allereerst is hij gaan fietsen. Niet even een straatje om, maar hij begon in 2014 met een tocht naar Frankrijk: “Ik kreeg veel tijd om na te denken. Heb 3600 kilometer gefietst. Op 38 campings geslapen. Veertien kilo afgevallen. Ik vond het fijn om alleen te fietsen. Alleen met mezelf. Met mijn gedachten. Ik noemde het achteraf “de beleving”. Vorig jaar ben ik naar Berlijn gefietst. Alleen. Veel gepraat met mensen die ik tegenkwam. Mijn verhaal verteld”.

    De tweede manier om zijn leven te verwerken heeft Jan gevonden in de fotografie. Zijn Kodakje heeft al lang plaatsgemaakt voor een professionele uitrusting. Zijn leven lang heeft hij alles op beeld vastgelegd. Hij is lid geworden van fotoclub Kiekus in Wanroy. Zijn foto’s zijn of worden afgedrukt in het personeelsblad “Balans” van Justitie en ook fotoblad “Beeld” heeft Jans foto’s gevonden.

    In de Graafse bieb komen zes foto’s te hangen. Wie het levensverhaal van Jan Bosch kent, zal in deze “Verwerking” de fotografische kunstuiting van zijn leven herkennen. Van rauw in de foto “Benauwend” tot liefdevol op “Geborgenheid”, een foto samen met zijn Jeltje: “Ze heeft me al die tijd volop gesteund en geborgenheid gegeven. Daar zal ik haar altijd dankbaar voor blijven. Vandaag de dag gaat het goed met mij”.

  • #10

    rein Hup (zondag, 23 mei 2021 12:54)

    Hoi ,
    Ik ben verzamelaar en ik ben op zoek naar een Uniform Gestichtswacht en Knopen en andere items van het Gevangeniswezen Veenhuizen wie kan mijn hier aan helpen , verder zoek ik badges van de Justitie .
    Ik ben u hier zeer dankbaar voor , en ik hoor het dan ook graag van u .
    Mijn mail adres is rein_hup48@hotmail.com

  • #9

    Ben Koster (maandag, 28 december 2020 17:12)

    Ik ben op zoek naar Eddy Hendriks/ Nu rond de 60 jaar oud.
    Werkte bij de politie en ging later naar de gestichtswacht / bewaarder
    Eddy kwam uit Twente. mijn mail : bamk@kpnmail.nl

  • #8

    Frank van Pelt (dinsdag, 22 december 2020 19:16)

    Ik ben op zoek naar het Korps Gestichtswacht schildje.
    Ben van opleiding oktober 1979.
    Helaas ben ik die van mij kwijt geraakt.

  • #7

    Redactie (zondag, 13 januari 2019 13:17)

    Wil je helpen om de lijst compleet te maken van de Gewa pensions, klik op de naam "Redactie" voor het overzicht van de Gewa pensions. Reacties kunt je mailen naar info@gestichtswacht.nl of bij Contact in het menu. Alvast bedankt, groet Willem Helfrich

  • #6

    Willem De Boo (zaterdag, 15 december 2018 07:30)

    Zijn er nog oud collega's uit het jeugdhuis van bewaring de vest in haarlem leuk om weer eens kontact te hebben

  • #5

    Henk Wilts (vrijdag, 14 december 2018 20:15)

    Ik ben in 1980 als Gewa begonnen in Den Haag. Graag zou ik de uniform van die periode in mijn bezit willen hebben, inclusief de bijbehorende pet met het grote zilveren (je maintien drai) embleem. Alleen die pet zou al leuk zijn trouwens.

  • #4

    Rein Hup (zondag, 26 augustus 2018 12:52)

    Hoi , hier een grote verzamelaar van Justitie items , zoals badges of patches heeft u deze nog liggen , ik neem ze graag van u over , op deze site staan ook al een aantal emblemen van de Justitie deze zijn hier in mijn bezit en ik mis er nog een aantal ,wie o wie helpt of kan mijn helpen , alvast bedankt

  • #3

    Alex tevPas (donderdag, 02 augustus 2018 19:25)

    Beste lezer,
    In 94 ben ik begonnen bij het Gevangeniswezen en van 98 tot 2007 heb ik bij de LBB gezeten.
    Al jaren spaar ik schildjes en emblemen. Met name het schildje van het Korps Gestichtswacht ontbreekt. Kan iemand mij verder helpen of zo n schildje aanbieden?

  • #2

    Rudie Kolditz (zondag, 23 juli 2017 18:01)

    Foto`s van de eerste lichting BEWA`s februari 1984

  • #1

    Redactie (woensdag, 03 mei 2017 12:16)

    Wil je helpen om de lijst compleet te maken van de Gewa pensions, klik op de naam "Redactie" voor het overzicht van de Gewa pensions. Reacties kunt je mailen naar info@gestichtswacht.nl of bij Contact in het menu.

    De jonge en meestal ongehuwde mannen en vrouwen worden geplaatst in Rijksinstellingen zoals gevangenissen en tbs klinieken. De gestichtswachter kon ver van het ouderlijk huis worden geplaatst en justitie zorgde voor onderdak in een pension. Om aan de huisvestingsproblemen van deze gestichtswachters tegemoet te komen zijn op diverse plaatsen internaten ingericht.