Cornelis Jacobus (Cees)Buyse


Een Levensverhaal

Cornelis Jacobus (Cees)Buyse begon zijn werkzame leven na het afronden van de LTS bij een loodgieter. Na zijn diensttijd bij de Marechaussee, gedeeltelijk doorgebracht in Duitsland, vond hij zijn weg naar de gestichtswacht. Zijn opleiding bracht hem naar Veenhuizen, en zijn werk bracht hem vervolgens naar locaties in Scheveningen en Breda, maar het grootste deel van zijn carrière werd doorgebracht in het Huis van Bewaring aan de Noordsingel te Rotterdam.

 

Toen hij in het huwelijksbootje stapte, woonde hij lange tijd met zijn vrouw en invalide schoonmoeder in een dienstflat aan de Bergstraat. Zijn vrouw vond werk bij het kantongerecht aan de Noordsingel, wat hun latere verhuizing naar Krimpen aan de IJssel motiveerde. In 1992 kreeg Cees een hartaanval, maar hij werkte onverminderd door tot zijn pensionering in 1994, voornamelijk in dagdienst.

 

Met het ingaan van zijn pensioen keerden ze samen terug naar hun geboorteplek op Schouwen-Duiveland, waar ze zich vestigden op een prachtige plek in Burgh-Haamstede. Het noodlot sloeg toe toen mijn tante in september 2016 overleed, gevolgd door Cees zelf in januari 2017.

 

Zo eindigde het verhaal van Cees Buyse, een leven vol toewijding aan zijn werk, liefde voor zijn familie en een welverdiende rust in zijn geliefde geboortestreek. Jan van den Broek

Documenten

 Rijkskledingboekje, brieven met gratificaties, functiewijzigingen of promoties. Ook zijn er een paar documenten van zijn vrouw Corrie, die op de administratie in de gevangenis van Rotterdam werkte.

 

Getuigschrift

Getuigschrift Cornelis Jacobus Buyse

Documenten

Gratificatie

Rijkskledingboekje

Nalatenschap

Uit de nalatenschap van mijn oom Cees Buijse heb ik drie lijsten met pentekeningen/etsen ontvangen. De afmetingen zijn 180 mm bij 130 mm. Deze drie kunstwerken zijn geschonken aan Willem Helfrich voor de website gestichtswacht.nl. Met vriendelijke groet, Jan van den Broek, Veldhoven.

Nalatenschap Cornelis Jacobus Buyse