Martin Lubberts


Detachement Amsterdam

Installatie Korps Gestichtswacht, detachement Amsterdam.

 

Wie: Korps Gestichtswacht

Wat: Installatie detachement Amsterdam

Waar: Huis van Bewaring I, Kleine Gartmanplantsoen 14, Amsterdam

Wanneer: 01-06-1970, 13:00 uur.

 

Op “het vlak” staan 10 gestichtswachters in gelid. Aangevoerd door majoor H.G van Moerkerk. We werden één voor één voorgesteld aan het overig personeel.

 

De gestichtswachters waren:

1. W.R. Brandsen 6. W.J.A. Lammers

2. C. Hagenaars 7. Martin Lubberts

3. Karel Hoonakker 8. Jozeph Schröder

4. Huisman 9. J. van de Sluis

5. Ben Krikken 10. Frans van Vught

 

We kregen een rondleiding in en om het complex. Deze bestond uit drie vleugels A, B en C met elk drie lagen cellen. Verder waren er isoleercellen, een kerk en werkplaatsen. De keuken zat onder het vlak en met een handlier werden de lamellen met eten naar de verdiepingen getakeld. Dat eten kregen wij gestichtswachters ook. 

 

Onze huisvesting was in pensions bij particulieren. Ik sliep met twee collega’s in een appartement in Buitenvelderd. Dat duurde niet zo lang. Omdat in de toekomst Huize Leyduin als kazerne verbouwd zou worden en er vernielingen waren door de plaatselijke jeugd, kregen we hier onderdak. We moesten dus elke dag reizen van Leyduin naar Amsterdam vice versa. Dat was geen pretje. We draaiden zware diensten, zoals: 07:00-1300, op wacht van 22:00-07:00 en van wacht 14:00-22:00. Ontspanning zochten wij bij “De huiskamer van Bennebroek”.

 

In snel tempo werd een herenhuis aan De Lairessestraat 127 verbouwd tot kazerne. Op de bovenste etage was de woning van het gezin van majoor van Moerkerk. Als schoonmaakster werd mevrouw Jager, de echtgenote van de kok uit het HvB1, aangesteld. We vonden in de buurt een cafeetje waar we zelfs in uniform konden vertieren.

 

Martin Lubberts