Peter de Groot


Peter de Groot
Peter de Groot

Wat heeft die Peter de Groot de afgelopen 34 jaar allemaal uitgespookt bij DJI ? 

 

Na de GEWA opleiding ben ik medio 1976 begonnen in mijn eerste standplaats Amsterdam, in het HvB de Havenstraat. Dat was nog voor de opening van de PIOA, beter bekend als de Bijlmerbajes. Ik heb daar een paar prachtige jaren meegemaakt. Er zaten toen Jeugdigen, stuk voor stuk Amsterdamse crimineeltjes van een slag dat je nu niet meer kunt voorstellen. Hier en daar een gebruiker, nou ja gebruiker, je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen en dat in de ‘grote stad’.

 

Ik mocht in die tijd ook in Mokum wonen op loopafstand van De Meer, het oude stadion van de Godenzonen. Dat was me een tijd zeg, krakers in de stad, de Kroningsrellen, de RAF terroristen, Ajax won steeds meer cups en mijn dochter die daar in het oude Burgerziekenhuis werd geboren. Het plaatje raakte completer.

 

Eind 1978 ben ik overgegaan van de Havenstraat naar de Bewa-groep van de PIOA en heb drie maanden dienst gedaan in de meldkamer van de PIV de Singel. Dat was weer een heel andere ervaring. De vrouwen van de PIV kwamen vanuit Rotterdam plots in aanraking met de Amsterdamse Bajesmentaliteit en dat leverde heel veel explosieve leermomenten op.

 

Wat een tijd zeg, in die enorme nieuwe tent, waar iedereen zo’n beetje op zichzelf aan het uitvinden was hoe dat nou moet in al die torens en met al die ‘moderne’ zooi om je heen. Omdat de Gewa verplicht werd om ook binnenshuis de uniformpet te dragen, leek het me toch tijd worden om eens om me heen te kijken. Ik verhuisde in die tijd naar Uitgeest en daar werd ook mijn zoon geboren.

 

In 1979 ging ik naar Schutterswei in Alkmaar om daar bewaarder te worden in een langgestraften inrichting. Nou over die jaren kan ik wel een heel boek vol schrijven.

 

In de loop van de jaren ben ik daar bewaarder, plv. hoofdbewaarder, PIW’er, dienstcommissievoorzitter, dienstgeleider, Piroos-planner, weer dienstgeleider, teamleider beveiliging en afdelingshoofd geweest. In 1984 verhuisde ik naar mijn huidige woonplaats Koedijk, even boven Alkmaar. Als teamleider beveiliging ben ik in 1996 operationeel verantwoordelijk geweest voor de laatste 10 maanden én de sluiting van het HvB de Bergerhout in Alkmaar, ik kan wel zeggen dat dit jaar met voorsprong het mooiste van allemaal is geweest. De beide leidinggevende functies hebben geduurd van 1995 tot 2006. 

 

Vanaf december 2006 ben ik daarmee gestopt, laten we zeggen ‘om plaats te maken voor aanstormend talent’. Ik heb toen, na een vervelend intermezzo, een artikel 58 functie toebedeeld gekregen en ben sindsdien druk met het onderhouden en beheren van de Tulp applicaties, aangevuld met nog wat losse klussen. Ik hoop daar tot 1 mei 2011 zoet mee te zijn en daarna is het ‘iedere dag zondag’. 

 

In het kort is dit het een beetje, tot nu toe een geweldige tijd gehad, af en toe was het uiteraard wat minder, maar ik had het voor geen goud willen missen.

 

Ben heel benieuwd hoe het jullie is vergaan. 

Peter de Groot, Koedijk, 21 mei 2010